FOTO: S. Matić/Vlada Crne Gore

Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište?

FOTO: S. Matić/Vlada Crne Gore

Podvodni energetski kabl između Crne Gore i Italije treba da počne sa radom na jesen, a ovaj projekat mogao bi učiniti Crnu Goru regionalnim energetskim čvorištem, saopštila je italijanska kompanija Terna koja je bila angažovana na njegovoj izgradnji.

Premijer Crne Fore Duško Marković rekao je da ovaj kabl čini tu državu energetski nezavisnom i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i EU.

"Ovaj istorijski projekat je najbolji primer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrednosti od koje će korist uživati obe države i naši građani”, rekao je Marković nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Terna.

Podmorski kabl od Italije do Crne Gore dugačak je 445 kilometara i ukupne je vrednosti 1,15 milijardi evra. Postavljen je na dubini većoj od 1.000 metara, a kapacitet mu je 600 MW.

Izvršni direktor kompanije Terna Luiđi Feraris rekao je nakon sastanka sa crnogorskim rukovodstvom da će kabl stvoriti uslove za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije (OIE), energetiku i digitalizaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

KRAJ NEIZVESNOSTI: Prve naftne bušotine u crnogorskom primorju u februaru 2020.

Cena struje će u budućnosti rasti

Crna Gora očekuje da će se tranzit energije kroz tu zemlju povećati za oko 70 odsto nakon puštanja u rad podvodnog kabla na jesen.

Kako javlja portal Balkan Green Energy News, kapacitet kabla je prepolovljen sa prvobitno planiranih 1,2 GW snage.

Prema ranijim izveštajima, Terna je 2014. godine završetak projekta pomerila sa 2015. godine na 2017. godinu zbog gasnog istraživanja Hrvatske na Jadranu, a kasnije je saopštila da očekuje da će interkonekcija, koja je deo Transbalkanskog koridora za prenos struje naponskog nivoa 400 kV, biti spremna za rad 2018. godine, navodi BGEN.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara