FOTO: Pixabay

Crna Gora: Za 3 meseca oduzeto više od 500 kilograma lažnog meda

FOTO: Pixabay

Za tri meseca Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je oduzela više od 500 kilograma lažnog meda na tržištu Crne Gore.

Ipak, kako je za CdM kazao Vladimir Radulović, sekretar Saveza pčelarskih organizacija, pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu Crne Gore prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu državi.

U skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 evra za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 evra za preduzetnika. 

Nakon dobijanja informacija da se na tržištu Crne Gore prodaju med i maslinovo ulje sumnjivog porekla i kvaliteta na tezgama pored saobraćajnica, Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je polovinom juna preduzela pojačanu kontrolu. 

Naglašavaju da svi proizvodi koji su oduzeti nisu bili opasni po zdravlje potrošača. 

“Svi parametri bezbednosti hrane prilikom analiza oduzetih proizvoda bili su u redu. Ipak, u pitanju je prevara potrošača i stavljanje hrane na tržište neodgovarajućeg kvaliteta i one koja nije u skladu sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani, odnosno, bez deklaracija”, ističu u Upravi. 

Problem je što potrošači med kupuju kao lek, zbog posebnih nutritivnih svojstava koje on ima, a u slučajevima gde je utvrđeno da je umesto meda stavljan na tržište šećerni sirup, to nisu dobili. 

“U skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 evra za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 evra za preduzetnika”, navode u Upravi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara