Džek Ma nije viđen u javnosti od kada je kritikovao Peking

Foto: Wikimedia

Džek Ma, milijarder i osnivač internet giganta Alibabe, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, što koincidira sa trenutkom kada je javno kritikovao kineski sistem i zahtevao reforme, piše Biznis insajder.

Ma se nedavno našao u centru pažnje, kada je Kina počela obračun s njegovim poslovnim carstvom. 

Krajem decembra, kineska regulatorna tela su pokrenula istragu za kršenje pravila konkurencije protiv Alibabe, najveće kompanije za e-trgovinu u zemlji, koja se često naziva i "kineskim Amazonom".

Takođe, u novembru je Kina uvela propise koji su zaustavili ono što bi bila možda i najveća početna javna ponuda (IPO) u istoriji za Ant Group, Maovu fintek (fintech) kompaniju.

Kineska vlada načinila je ovaj korak nakon što je Ma na konferenciji u Šangaju kritikovao kineski finansijski regulatorni sistem.

Ma je tada kritikovao finansijske propise koje je Kina koristila i rekao da "ne treba koristiti zastarele metode za regulisanje budućnosti".

Do nedavno je Ma bio najbogatiji čovek Kine, sa bogatstvom većim od 60 milijardi dolara. Ali njegova neto imovina pretrpela je gubitak od 12 milijardi dolara tokom poslednja dva meseca, nakon što je Kina pooštrila pravila za fintech industriju. 

Ma sada vredi 50,6 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom u Kini, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara