Da li će potrošači biti ostavljeni na cedilu kada se ukine 3G?

Foto: Pixabay

Uvođenjem brze 5G mreže kompanije operatori mobilne telefonije nastoje da ukinu zastarelu 2G i 3G infrastrukturu, piše magazin Politico.  Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama se sve više diskutuje o pravima potrošača, koji iz finansijskih ili nekih drugih razloga neće moći da koriste usluge nove mreže.

Američka Koalicija za spektar javnog interesa (The Public Interest Spectrum Coalition) apelovala je u ponedeljak Federalnu komisiju za komunikacije (Federal Communications Commission) u SAD da posreduje u trenutnom sporu između kompanija T-Mobil i Dish.

Spor je nastao zbog toga što T-Mobile namerava da ugasi svoju 3G mrežu, dok Dish namerava da je zadrži u upotrebi, za pružanje osnovnih usluga mobilne telefonije, kao što su poruke i pozivi. 

Taj slučaj je prvi spor koji je došao pred Federalnu komisiju za komunikacije i posledica je stalnih napora operatera da ukinu postojeće 2G i 3G mreže, stoji između ostalog u pismu koje su nevladine organizacije uputile komisiji.

Dodaje se da je nedavno reagovala grupa od 13 američkih senatora, koji su od operatera mobilne telefonije zatražili da zaštite potrošačka prava starijeg stanovništva kao i seoskih žitelja u SAD prilikom prelaska na 5G mrežu. 

"Potrošačima koji se nalaze u finansijskim problemima ili nemaju drugih opcija treba pružiti odgovarajuće informacije, kao i adekvatnu podršku, tako da ne trpe dodatne teškoće jer kompanije kreću da ukidaju starih usluga", stoji u pismu Koalicije za spektar javnog interesa.

ŠTA ĆE MI 5G MREŽA KAD 4G ZADOVOLJAVA SVE MOJE POTREBE?

Telekomunikacione kompanije inače brzo napreduju u uvođenju 5G mreže, pa je većina njih već postavila vremenske rokove za ukidanje 2G i 3G mreža, od 2022. godine.

Tokom sledeće godine, kako se dodaje, ostaje da se reši još dosta ključnih pitanja, na način koji će biti prihvatljiv za sve korisnike mobilne telefonije.

Krajem jula prošle godine, odložena je aukcija za prodaju 5G sprektra u Srbiji. Krajem 2020. predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da je razlog za to što građani Srbije namaju realnu potrebu za korišćenjem mobilnih telefona 5G generacije.

Ipak, postoje i tumačenja koje je svojevremeno preneo portal Slobodna Evropa da se Srbija Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine između ostalog obavezala da neće nabavljati 5G opremu od nepouzdanih dobavljača, poput kineske kompanije Huawei.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara