Foto: Pixabay

Da li će propasti biznis iznajmljivanja trotineta

Foto: Pixabay
Najveće kompanije za iznajmljivanje električnih trotineta putem aplikacija, koje svoje usluge nude i u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, nedavno su ponovo prijavile da su napravili višemilionske operativne troškove. Zbog toga su analitičari i mediji ponovo počeli da održivost ovog biznis modela dovode u pitanje.

Portal The Information prenosi da će operativni troškovi firme Lime, koji svoje usluge nudi u više od 120 gradova, ove godine verovatno premašiti 300 miliona dolara. Istovremeno, glavni konkurent te američke kompanije, Bird, će izgubiti oko 100 miliona dolara na 15 miliona ukupnih prihoda koje će verovatno ostvariti u do kraja godine.

Većina analize ukazuju da su troškovi održavanja skutera u odnosu na njihov životni vek previsoki, obzirom da u upotrebi ostaju u proseku do tri meseca. Pored toga, kompanije su prinuđene da plaćaju skladišta, popravke i postavljanje skutera na pozicije sa kojih se iznajmljuju.

Dodatno, vandali su u mnogim gradovima gde slične kompanije rade nepovratno oštetili litijum-jonske baterije u skuterima, koje se nakon toga ne mogu reciklirati.

Analiza portala Quartz navodi da je prosečan životni vek e-skutera u jednom američkom gradu ispod mesec dana, a da je kompanijama poput Bird-a neophodno pet vožnji dnevno tokom pet ili više meseci da bi samo povratio novac uložen u kupovinu vozila.

Kompanije investitorima obećavaju da će se operativni troškovi smanjiti kako se pouzdanost i izdržljivost kutera bude uvećavala razvitkom tehnologije.

Bird je tako početkom prošlog meseca je u poslednjoj rundi finansiranja prikupio još 275 miliona dolara, čime je premašio ukupnu vrednost od 2.5 milijarde.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara