Da li je zaplenjene cigarete bolje preprodati ili uništiti?

Foto: Pixabay

Crna Gora imala bi značajnu finansijsku korist od prodaje zaplenjenih cigareta iz Luke Bar, ali Vlada neće učiniti ništa što bi eventualno ugrozilo njenu međunarodnu reputaciju, saopštio je  ministar finansija Aleksandar Damjanović, a prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Policija i carinici u tri akcije od maja do juna ove godine u Luci Bar zaplenili su 150 hiljada paketa cigareta, čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona evra.

Ministarstvo finansija je pripremilo predlog posebnog zakona koji bi omogućio praktičnu prodaju duvanskih proizvoda zaplenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, prenosi RSE.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podržao ideju o prodaji zaplenjenih cigareta.

"Ako to bude 10, 20, 30 miliona, mislim da bi to bilo spektakularno, treba da znamo da toliko košta jedan Klinički centar. Dakle, to bi zaista pomoglo našoj ekonomiji i mi to treba da odradimo", rekao je  Abazović.

CRNA GORA OVE GODINE SKORO DUPLIRALA PRIHODE OD TURIZMA 

Predlog Ministarstva finansija sada čeka zeleno svetlo Vlade da bi u daljoj proceduri stigao do Parlamenta gde bi se o njemu izjasnili poslanici. Rokovi do kada bi Vlada trebalo da usvoji taj predlog i uputi ga Parlamentu još nisu poznati.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da bi država, ako zakon bude usvojen, mogla da računa na prihod između 15 i 20 miliona evra.

REKORDNE CENE GORIVA U CRNOJ GORI

"Videćemo kakva će biti sudbina tog zakona i kakva će biti komunikacija sa našim međunarodnim partnerima, jer ne želimo da uradimo ništa protivno bilo kojoj konvenciji ili bilo kojem pravilu i proceduri a vezanim za postupanje sa oduzetim cigaretama", kaže ministar za RSE.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks je 4. jula ove godine poručila da cigarete treba uništiti u skladu sa međunarodnim protokolima i propisima:

"Međunarodna praksa predviđa uništavanje zaplenjene robe u skladu sa međunarodnim protokolima, a to je da se roba uništi zbog pitanja njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine".

Medoks je krajem marta izjavila da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dve milijarde cigareta koje dospevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona evra izgubljenih prihoda godišnje.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.