'Devet milijardi evra neće biti dovoljno za spas Lufthanze'

Foto: Pixabay

Nemačkom avio-prevozniku Lufthanzi će verovatno trebati više od devet milijardi evra državne pomoći, prethodno dogovorene sa zvaničnim Berlinom, kako ne bi bankrotirao, prenosi Špigel (Der Spiegel).

Pozivajući se na izvore iz federalne vlade, list navodi da kompanija, koja se kao i drugi prevoznici suočava sa manjkom likvidnih sredstava usled koronavirusa, ima dovoljno novca da "preživi" do 15. juna, nakon čega će se suočiti sa potpunom nesolventnošću. 

Špigel navodi da su predstavnici Lufthanze izvestili predstavnike Vlade Nemačke o situaciji unutar kompanije.

Lufthanza je tražila oko devet milijardi dolara iz nemačkog fonda za ekonomsku stabilizaciju, koji opslužuje stotine drugih kompanija čije poslovanje je ugroženo koronavirusom, ali je Evropska komisija, da bi odobrila ovaj vid državne pomoći, tražila da Lufthanza konkurentskim avio-prevoznicima ustupi neke od svojih slotova na aerodromima u matičnoj državi.

Dodatno, Vlada Nemačke je tražila da zauzvrat dobije oko 20 odsto udela u najvećem nacionalnom avio-prevozniku. 

Lufthanzin nadzorni odbor je odbio da odobri plan novčane pomoći zbog uslova koje je postavila Evropska unija, dok je evropska komesarka za politiku konkurencije Margret Vestager kazala da su sve avio-kompanije podjednako žrtve COVID-19 i da mere direktne pomoći mogu da naruše tržišnu ravnotežu, obzirom da će neke od tih firmi dobiti samo državne kredite.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara