"Digitalnu NFT imovinu ugrožava piraterija"

Foto: Screenshot

Australijski programer Džef Hantli postavio je hiljade slika nezamenljivih tokena (NFT non-fungible token) za digitalno plaćanje na platformi NFT Bay, prenosi Bloomberg. Kaže da na taj način želi da pokaže besmislenost koncepta digitalne imovine, jer je veoma podložna pirateriji.

Hantli kaže da svi tokeni koje je postavio na NFT Bay potiču od blokčejnova (blokčejn je jedinstvena baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu već se sastoji od manjih baca, blokova) za kriptovalute Ethereum i Solana.

Postavljanjem tih podataka na NFT Bay inače simboliše poznatu torent platformu Pirate Bay, na kojoj se nelegalno kači i preuzimaju brojni audio-vizuelni sadržaji.

Reč je kako objašnjava, o torentu od 17 terabajta "teškom" simboličnih milijardu dolara. Na taj način se ukazuje na ogromne sume novca koje su kako naglašava, zapravo uložene u slike. Te slike, prema Hantlijevom mišljenju, svako može slobodno da okači i preuzme putem interneta.

Korisnici nezamenljivih tokena kažu da je svaki jedinstveni blokčejn identifikator koji je označen slikom likova iz nekih popularnih serija kao što su Bored Ape Iacht Club, Lazi Lions ili CriptoPunks retkim i vrednim.

Bloomberg: Kompanijama za kriptovalute nedostaju stručnjaci
Kineska centralna banka: Sve aktivnosti vezane za kriptovalute su ilegalne

Njihovi kritičari sa druge strane smatraju da se digitalna sredstva plaćanja zapravo lako kopiraju, pa su podložna su pirateriji.

Nekoliko dana pre Hantlija, jedan neimenovani autor podelio je sliku ruke koja klikće desnim dugmetom miša. Slika je zapravo kolaž slika 10.000 lenjih lavova i satirično govori o lakom pronalaženju i čuvanju jedinstvenih tokena na internetu. 

Hantli je osvežio već postojeće kontroverze o pravoj vrednosti jedinstvenih tokena, a neki analitičari smatraju da on zapravo njih reklamira. Ipak, on ocenjuje da je njihova dugoročna vrednost isto što i plava kvaka koja se koristi za verifikaciju Tviter korisnika, kao i da se sve moglo postići bez blokčenova. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.