Foto: Pixabay

Direktori Oranža krivi za mobing koji je doveo do samoubistava radnika

Foto: Pixabay
Bivši šef i dva direktora kompanije France Telecom, koji se sada zove Oranž, osuđeni su na kazne zatvora zato što je njihova politika restrukturiranja preduzeća tokom dvehiljaditih godina izazvala više samoubitava zaposlenih, prenosi BBC.

Izvršni direktor Didijer Lombard dobio je kaznu zatvora od godinu dana, kao i njegov zamenik Luj-Pjer Vene i direktor HR sektora Olivije Barbero, iako će druga dvojica odslužiti uslovnu kaznu od osam meseci.
 
Direktori su dobili i novčane kazne, kao i sama telekomunikaciona firma koja je dužna da plati 75,000 evra za psihološku štetu koja je nanela svojim zaposlenima.

Samo u periodu između 2008. i 2009. godine, više radnika kompanije izvršilo je samoubistvo.

Tada privatizovana firma je sprovodila plan reorganizacije, koji je podrazumevao otpuštanje 22,000 radnika i prekvalifikaciju još 10,000 njih.

Sud je razmatrao 39 slučajeva zaposlenih, od kojih su 19 oduzeli sebi život i još 12 koji su pokušali samoubistvo.

Preostali radnici su imali akutnu depresiju ili su otvorili bolovanje u tom periodu.

Mnogi od zaposlenih, uključujući i radnicu koja je skočila sa petog sprata jedne od zgrada firme, ostavljali su pisma u kojima su izražavali duboko nezadovoljstvo zbog posla ili u kojima su navodili da im je kompanija učinila život "nepodnošljivim”.
 
Neki zaposleni su premešteni u gradove daleko od svojih porodica ili su im dodeljivana niža radna mesta. Drugi radnici su prijavili da im nisu dobili nikakva zaduženja, iako nisu izgubili posao tokom procesa restrukturiranja.
 
PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara