Huavei FOTO: VIkipedia

Direktorka kompanije Huavei u kućnom pritvoru s nanogicom

Huavei FOTO: VIkipedia
Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije Huavei, Meng Vangdžou, koja je uhapšena na zahtev SAD.

Hapšenje Vangdžou dovelo je do diplomatskih tenzija između Kine, Kanade i SAD.

Nakon trodnevnog zasedanja, sud u Vankuveru odobrio je kauciju za Meng Vangdžou u visini od 10 miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara. Vangdžou je u obavezi da nosi nanogicu, preda svoje pasoše, ostane u Vankuveru i bude u jednom od dva svoja prebivališta, svake noći od 23:00 do 06:00 časova, prenosi AP. 

Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gde su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku. Ona je u utorak veče napustila sud okružena obezbeđenjem. Kako se navodi, odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.

Sledeće ročište za razmatranje izručenja Meng biće 6. februara. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtev za izručenje. 

Kina je juče poručila da neće štedeti napore da zaštiti kineske građane od bilo kakvog maltretiranja kojim se krše njihova legitimna prava i interesi. 

Vašington optužuje Meng da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu, što kako ukazuje, predstavlja kršenje američkih sankcija. Nekoliko sati uoči zasedanja suda u Vankuveru o kauciji za Meng, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu u Pekingu, a mnogi to tumače kao osvetu za hapšenje direktorke Huaveija.
 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara