Dizni otpušta 32.000 radnika zbog korona-krize

Foto: Pixabay

Kompanija Dizni (Disney) povećava obim otpuštanja na oko 32.000 radnika, zbog pandemije koronavirusa koja i dalje negativno utiče na industriju zabavnih parkova, od kojih taj konglomerat najviše i prihoduje, piše CNBC.

Kompanija je saopštila da će se otpuštanja desiti u prvoj polovini fiskalne 2021. godine, a većina ovih otpuštanja biće iz odeljenja za parkove. Talas otpuštanja obuhvata i 28.000 radnih mesta čije je ukidanje kompanija prethodno najavila u septembru.

Zatvaranje Diznijevih tematskih i zabavnih parkova u Kaliforniji primorali su kompaniju da smanji troškove, a oko 37.000 zaposlenih se od 3. oktobra nalazi na prinudnom odmoru.

Na taj dan, Dizni je zapošljavao oko 203.000 ljudi, a njegovu globalnu radnu snagu činilo je oko 80 odsto radnika sa punim radnim vremenom i 20 odsto na privremenim i povremenim poslovima. 

Od ukupne radne snage, oko 155.000 zaposlenih radi u delu tematskih parkova, iskustava i proizvoda.

Ova podela uključuje sve Diznijeve domaće i međunarodne zabavne parkove, kao i odmarališta, krstarenja i trgovinu.

Ranije ovog meseca, Dizni je rekao da je kompaniju pandemija koštala oko 2,4 milijarde dolara izgubljenog operativnog prihoda tokom svog fiskalnog četvrtog kvartala. 

Zabavni parkovi su zabeležili pad prometa od 61 odsto, a u trećem fiskalnom kvartalu pandemija je smanjila operativni prihod cele korporacije za 3,5 milijarde dolara.

Svi tematski parkovi u Kaliforniji i dalje su zatvoreni, jer državne smernice zabranjuju ponovno otvaranje sve dok slučajevi koronavirusa u okruzima širom zemlje ne padnu ispod jednog zaraženog na 100.000 stanovnika, što je u trenutnoj situaciji i dalje praktično nemoguće.

Primera radi, okrug Orandž, gde se nalaze dva kalifornijska parka Diznilenda, u sredu je beležio 20,2 kovid-pozitivnih osoba na 100.000 ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara