Dobit hrvatskih banaka prepolovljena u prvih šest meseci

Foto: Wikipedia/ Suradnik13

U prvoj polovini godine banke u Hrvatskoj postigle su bruto dobit od 263 miliona evra, što je skoro 50 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Hrvatska narodna banka, prenosi portal Index.

"Budući da će privreda ove godine snažno pasti i banke će osetiti posledice toga, u smislu smanjenja prihoda, smanjene dobiti, a neke će imati i gubitke", stoji u saopštenju. 

Dodaje se međutim, da su banke vrlo dobro kapitalizovane.

"Naše najveće, sistemski važne banke imaju oko 7,5 postotnih bodova viška kapitala u odnosu na regulatorne zahteve, a druge banke oko tri odsto više kapitala. Tako da su sposobne da podnesu udarac pada rezultata u ovoj godini", poručio je nedavno guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Podaci se odnose na dan 30. jun i obuhvataju 20 banaka, od kojih je 16 poslovalo sa dobiti.

Najveću dobit u prvi šest meseci ove godine imala je Zagrebačka banka, sa oko 10 miliona evra, što je za oko 42 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.  

Zatim sledi banka PBZ sa bruto dobiti od 6,3 miliona evra, odnosno 43,6 posto manje nego lane. 

Bruto dobit OTP banke u Hrvatskoj pala je za 18 odsto i iznosi  4,5 miliona evra. 

Četvrta po dobiti je najveća banka u većinskom državnom vlasništvu Hrvatska poštanska banka, beleži najmanji pad dobiti, za 10,6 posto odnosno 1,8 miliona evra. 

Veliki pad zabeležila je Erste&Steiermaerkische bank, za čak 70 odsto, a među onima koje beleže gubitke su i Imex banka, J&T banka, Sberbank i Samoborska banka.

EIB: BANKE U REGIONU OČEKUJU RAST NENAPLATIVIH KREDITA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara