Dogovor o budžetu EU "praktično nemoguć" putem Zoom sastanaka

Foto: Pixabay

Postizanje sporazuma o sedmogodišnjem budžetu i planu oporavka od 1,8 biliona evra biće "praktično nemoguće" bez direktnih sastanaka , upozorila je Nemačka koja trenutno predsedava Savetom EU, piše portal Euractiv.

Institucije Evropske unije smanjile su broj sastanaka stručnjaka i visokih zvaničnika, odlučujući se za više video konferencija, jer je grad Brisel pogođen dramatičnim naletom koronavirusa.

Ali predsedavajući Evropskim savetom upozorio je da bi bilo "praktično nemoguće" premostiti jaz sa poslanicima u evropskom parlamentu u pogledu dugoročnog budžeta.

Belgijska prestonica, sedište glavnih institucija EU, trenutno ima jednu od najviših stopa zaraženosti na svetu.

"Samo bitni sastanci neophodni za funkcionisanje EU ili za koordinaciju odgovora na pandemijsku krizu i dalje će se održavati lično i to samo pod uslovom da se mogu striktno poštovati sva pravila protiv širenja zaraze. Tekući pregovori o budžetu EU i paketu oporavka su među prioritetnim projektima", rekao je , rekao je portparol Saveta EU.

Lideri EU su se u principu složili oko uslova paketa za oporavak nakon pandemije od 750 milijardi evra, potpomognutog budžetom od 1,07 biliona evra za pokrivanje potrošnje EU od 2021. do 2027. godine.

Ali, neki poslanici Evropskog parlamenta protivili su se kada su videli da su određeni prioritetni projekti izbačeni u pregovorima između država članica i tražili su više novca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara