Doktori u Makedoniji na meti nervoznih građana

Pixabay

Doktori u Makedoniji suočavaju se sa negativnim komentarima, besom i agresijom građana nervoznih zbog zdravstvene krize. Vrhunac je pokušaj nasilnog uzimanja tela preminulog od Covid-19 od medicinskog osoblja, piše Radio Slobodna Evropa.

Jedno lice je privedeno nakon incidenta koji se dogodio u Skoplju, u utorak, 30. juna uveče. 

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova privedeni je takođe pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od doktorki koja radi u bolnici 8. septembar, uznemirena zbog ovih događaja zatražila je da ostane anonimna, a kaže da se četiri meseca bore da spasavaju živote i da su pri kraju sa silama.

Lekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i pretnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

"Gubljenje bitke sa COVID-19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo", kaže doktorka.

U međuvremenu, mrežama lekari dele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim besom i agresijom se moraju suočiti u svom radu.

Mikrobiolog, doktor Nikola Panovski kaže da je atmosfera strašna, jer su i građani i lekari nervozni zbog zdravstvene krize.

"Uznemireni su i jedni i drugi, a lekari su nervozni i zbog komentara od nekih koji su se drznuli da opravdavaju one koji su napali doktorku. Možete li zamisliti kakvo je stanje", pita Panovski.

Raniji predsednik Lekarske komore Vladimir Borozanov kaže da se agresivno ponašanje građana za vreme pandemije može pripisati različitim stavovima političkih partija u vezi bolesti i virusa. On traži da politika makne ruke iz zdravstva i da ne stimuliše agresivno ponašanje prema zdravstvenim radnicima.

"Umesto da politika stvori bolju atmosferu i da stimuliše saradnju između pacijenata i lekara, ona stvara situaciju da oni budu neprijatelji. Lekari i pacijenti moraju biti prijatelji, a sada nema ništa od toga", kaze Borozanov.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara