Foto: Pixabay

Domaćinstva u Srbiji po riziku od siromaštva u evropskom vrhu

Foto: Pixabay
Domaćinstva bez dece u Srbiji u proseku imaju najveći rizik od siromaštva u Evropi, a 37,1% njih ima primanja ispod 60% medijalnog prihoda nakon namirenih računa, saopštio je Eurostat.

EU računa da su materijalno ugrožene osobe one koje su lišene četiri od devet kategorija: redovnog plaćanja zakupnine ili komunalija, dovoljnog ogreva, obroka sa mesom ili ribom svakog drugog dana, jednonedeljnog odmora van kuće, automobila, veš mašine, televizor u boji ili telefona.

Slično stanje u domaćinstvima beleži se i u Severnoj Makedoniji (36,2%), Letoniji (35,5%) i Bugarskoj (35,2%). Najugroženija kategorija stanovništva obuhvaćenog istraživanjem živi samo, odnosno u domaćinstvima sa po jednim članom.

Kada se analiziraju domaćinstva koja žive sa decom, od Srbije su po riziku od siromaštva lošije rangirane samo Turska i Severna Makeodnija, gde je nešto više od 44,5% celokupne populacije u opasnosti da sklizne u siromaštvo. 

Države sa najmanjim rizikom u obe posmatrane kategorije su Češka, Island, Slovačka, gde stopa rizik od siromaštva ne prelazi 14%.

Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva takođe saopštio i da oko 7% domaćinstava u EU tokom 2018. godine nije uspelo da u proteklih 12 meseci namiri stanarinu ili komunalne račune na vreme. 

Najgora situacija bila je u Grčkoj i Bugarskoj, gde oko trećine svih domaćinstava kasilo sa plaćanjima, a najbolja situacija je u Holandiji, gde su samo 1,5% stanovnika neredovne platiše.

PROČITAJTE JOŠ:Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Raca

    To se kod nas lako rešava,, stručnjaci,, samo malo pomere ovaj statistički zarez levo i rešen problem siromaštva.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.