Društvena mreža Parler ponovo aktivirana

Foto: Pixabay

Američka društvena mreža Parler, koju tamošnji mediji povezuju s krajnjom desnicom, ponovo je onlajn posle skoro više od mesec dana. Društvenu mrežu su tehnološki giganti Gugl, Amazon i Epl suspendovali sa svojih platformi zbog uloge koju je igrala u neredima na Kapitolu 6. januara, piše Axios.

Parler je optužen da nije dovoljno moderirao sadržaje koji pozivaju na nasilje uoči napada na zgradu američkog Kapitola.

Suspendovanje ove platforme pokrenulo je pitanja o slobodi govora i o tome da li tehnološki giganti imaju previše kontrole nad diskursom u Americi i širom sveta.

Republikanska politička donatorka Rebeka Merser, koja kontroliše upravni odbor ove kompanije, angažovala je Marka Meklera, vodećeg člana fiskalno konzervativnog društveno-političkog "Pokreta čajanka", da vodi Parler.

Korisnici koji su već imali nalog moći će da koriste društvenu mrežu već ove nedelje, a novi korisnici će moći da se registruju početkom sledeće nedelje.

Kompanija nije otkrila koji će veb-servis hostovati Parler, rekavši da je sada platforma "izgrađena na robusnoj, održivoj, nezavisnoj tehnologiji".

"Kada su Parler u januaru skinuli sa interneta oni koji žele da ućutkaju desetine miliona Amerikanaca, naš tim se okupio, rešen da održi obećanje našoj zajednici da ćemo se vratiti jači nego ikada. Parlerom upravlja iskusan tim i on je tu da ostane. Napredovaćemo kao vodeći društveni medij posvećen slobodi govora, privatnosti i građanskom dijalogu", rekao je Mekler u izjavi.

Međutim, Parler ostaje u neizvesnoj poziciji. Epl i Gugl nisu vratili Parlerovu aplikaciju u svoje prodavnice i još uvek vode parnicu protiv Amazona.

Bivši izvršni direktor Parlera Džon Mace kaže da ga je odbor kompanije otpustio nakon napada na zgradu Kapitola. Ranije ovog meseca rekao je Axiosu da se oseća "izdanim" od strane Rebeke Merser, naslednice hedž fond milijardera Roberta Mersera.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara