Dva razloga zbog kojih Šeril Sandberg napušta Metu

Wikimedia/World Economic Forum

Šeril Sandberg se povlači mesta glavne izvršene direktorke kompanije Meta, u čijem vlasništvu se nalaze Fejsbuk, Instagram i Vocap. Sandberg je 14 godina bila "drugi čovek" ove kompanije i pomogla je da Fejsbuk postane jedan od najvećih društvenih mreža današnjice. 

Sandberg će ovu poziciju zvanično napustiti na jesen, a u narednih par meseci radiće na prenošenju svojih direktinih ovlašćenja, zajedno sa osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom. 

Šeril će, međutim, zadržati svoje mesto u upravnom odboru Mete, piše The Verge.

Dva su razloga za odlazak, prema njenim rečima. Jedan je, kako kaže, to što je izvršni tim Mete izgrađen da napravi put za njen odlazak, a drugi to što kao liderka pokreta "Lean In" želi da se fokusira na filantorpiju i prava žena.

"Ne postoji savršeno vreme", rekla je ona za The Verge tokom telefonskog intervjua. "To je posao koji je bio čast i privilegija, ali je takođe posao koji ne ostavlja vremena za bilo šta drugo".

Sandberg je poručila da je ovo "veoma kritičan trenutak za žene", i da joj je važno da upravo sada ima mogućnost da radi više na tome.

"Takođe ovo je momenat u kom se osećam jako dobro u vezi tima koji smo izgradili. Mislim da smo ja i Mark izgradili veoma snažan tim", rekla je ona. 

Na pitanje kako gleda na to što odlazi u trenutku velikih promena, posebno u vezi načina na koji funkcionišu oglasi u digitalnom svetu, Sandberg kaže da, razmišljajući o poslu koji je do sada radila, "ne postoji nikada jedan trenutak gde se jedno poglavlje završava i počinje novo".

"Ovo nije početak ili kraj tržišta, kao ni početak ni kraj Metaverzuma. Ovo je kontinuitet. Imali smo izazove tokom čitavog puta",  rekla je ona.

Fejsbuk je, kako naglašava, na berzu izašao "bez reklama" - bez reklama uopšte na mobilnim uređajima.

"Mobilna tranzicija se desila veoma brzo. Imali smo samo oglase na desktop računarima, tako da smo morali da vodimo posao za desktop računare dok smo prelazili na mobilne uređaje. Mislim da će ovo biti još veća tranzicija od toga, ali ovo je tim koji zna kako da napravi takve tranzicije", rekla je ona.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.