ECB najavila veće kamatne stope

Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) danas nije povećavala referentne kamatne, ali je objavila da to namerava da učini na julskom sastanku o monetarnoj politici, za 25 baznih poena. Upravni savet ECB očekuje da će kamatne stope podizati i u septembru, u zavisnosti od srednjoročnih inflacionih očekivanja koji budu u dostupni u tom trenutku. 

"Ako se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, veći porast će biti prikladan", piše na sajtu ECB. 

U međuvremenu, ECB je odučila da kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i depozite ostavi nepromenjene na nivou od 0.00, odnosno -0.5 odsto. 

ECB je, kako piše, pažljivo razmotrio uslove koji bi trebalo da budu ispunjeni pre nego što počne da povećava ključne kamatne stope. Kao rezultat ove procene je zaključeno da su ti uslovi ispunjeni.

ECB predviđa višu inflaciju za 2022. godinu u odnosu na svoje martovske prognoze, pa sada očekuje da inflacija ove godine u proseku iznosi 6,8 odsto, pre nego što krene da opada na 3,5 odsto u 2023. godini, i 2,1 odsto u 2024. 

ECB je u martu predviđala da će inflacija u 2022. godini biti 5,1 odsto, u 2023. godini 2,1 odsto, a u 2024. godini 1,9 odsto. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.