EIB pripremila paket protiv korone vredan 5,2 milijarde evra za država izvan EU

Foto: Pixabay

Grupa Evropske investicione banke (EIB) obezbediće zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijardi evra u okviru svog paketa podrške otklanjanju posledica pandemije Covid-19, navodi se u saopštenju te finansijske institucije. Sredstva su deo šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je najavila Evropska unija i njen "Tim Evropa", a podržana su garancijama iz budžeta Unije.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posledicama pandemije, i EIB planira i dodatno dugoročno finansiranje zdravstvenog i privrednog sektora. 

Paket podrške EIB grupe zemljama Zapadnog Balkana takođe će biti dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potreba različitih sektora privrede, a zemljama regiona biće dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata. 

EIB Grupa je najavila i da će iz ovih sredstava ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za finansiranje projekata u zdravstvu, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara