EK će zahtevati od država članica da garantuju turističke vaučere

Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) će od država članica Evropske unije zahtevati da garantuju turističke vaučere, kako bi privolele građane da ih prihvate umesto umesto povraćaja novca, navodi se u još uvek neobjavljenom strateškom dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters.

Izvršno telo EU bi trebalo da u sredu predstavi smernice i preporuke za postupno ukidanje ograničenja putovanja unutar EU, ponovnom pokretanju putovanja i oživljavanju teško pogođenog sektora turizma.

Komisija smatra da će vaučeri postati atraktivniji za potrošače ako države budu garantovale da će turističke kompanije biti dovoljno solventne da omoguće njihovo korišćenje.

"Zaštita od nesolventnosti mora biti obezbeđena na nacionalnom nivou, a vaučeri moraju biti dostupni svim putnicima... Vaučere treba zaštititi od moguće nesolventnosti izdavaoca i omogućiti njihovu zamenu do kraja važenja", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se takođe kaže da bi vaučeri trebali biti fleksibilniji i široko primenjivi na druge usluge.

Turizam Evropskoj uniji donosi oko 150 milijardi evra tokom svake letnje sezone od juna do avgusta, ocenjuje Evropska komisija.

"Dok se ne razviju vakcina ili lek (za COVID-19), potrebe i koristi sektora turizma treba vagati naspram rizika da se ponovo desi širenje virusa (...) koje bi dovele do ponovne uvođenja mera ograničenja kretanja i okupljanja", navodi se u nacrtu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara