FOTO: Nova ekonomija

EK direktorat: Nismo protiv državne pomoći, ali mora po pravilima

FOTO: Nova ekonomija

Nekad ljudima sa stane deluje da EU ima nešto protiv državne pomoći. EU daje državnu pomoć u iznosima koji nisu zanemarljivi, ali se ona mora davati u skladu sa propisima, kazala je danas u Beogradu Arijana Podesta iz Generalnog direktorata EK za politiku konkurenciju.

Prošle godine je EU za državnu pomoć izdvojila 116 milijardi evra i  beleži se trend porasta, kazala je ona drugog dana prve regionalne konferencije "Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana" koja se danas završava u beogradskom hotelu Metropol.
 
Ako se gledaju ciljevi državne pomoći, najveći deo državne pomoći, 55 odsto odlazi na zaštitu životne sredine i uštedu energije u EU, za kulturu se izdvaja pet odsto pomoći, za zapošljavanje dva odsto, regionalni razvoj devet odsto, a istraživanje i razvoj osam odsto, navela je Podesta. 

Dvanaest država članica 12 država troši više od 60 odsto državne pomoći samo na jedan cilj, dodala je ona.

„Nemačka 85 odsto sve svoje pomoći izdvaja na zaštitu životne sredine i uštedu energije", navela je Podesta kao primer.

Prema njenim rečima, kad je reč o instrumentima za dodelu državne pomoći, većina pomoći dodeljuje se kroz  direktne grantove, a zatim kroz poreska oslobađanja. 

Ona je kazala da državna pomoć mora da doprinese nekom opštem cilju, ali da treba ograničiti negativne efekte po konkurenciju i trgovinu. 

Pročitajte još: MORAMO DA BIRAMO KOGA PRIVLAČIMONovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara