FOTO: Pixabay

EK: Nacrt italijanskog budžeta ozbiljno krši pravila

FOTO: Pixabay
Evropska komisija je upozorila Italiju da njen planirani budžet ozbiljno krši pravila o podršci evru, zbog čega bi se Rim mogao suočiti sa pravnim posledicama.

"Sa žaljenjem potvrđujemo procenu da nacrt italijanskog budžeta ozbiljno krši pravila. U onome što je italijanska vlada stavila na sto vidimo opasnost nestabilnosti u toj zemlji", rekao je novinarima potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Uz konstataciju da je Evropska komisija otvorena za dijalog, Dombrovskis je izjavio da predviđeni italijanski dug od 131 odsto bruto domaćeg proizvoda u naredne dve godine opterećuje svakog Italijana sa 37.000 evra i 1.000 evra za servisiranje duga godišnje.

"Ne vidimo kako će održavanje takve ranjivosti ojačati ekonomski mir. Mislim da bi, umesto toga, rezultat mogla biti veća politika štednje", rekao je Dombrovskis.

Uprkos upozorenjima iz Brisela, italijanska vlada odbija da odustane od svojih planova, sa obrazloženjem da je veća potrošnja neophodna kako bi se oživeo ekonomski rast, posle višegodišnje štednje.

Vlada jača programe socijalne zaštite, od kojih će najviše koristi imati mladi ljudi u potrazi za poslom, kao i povratak penzija na nekadašnji viši nivo.

Evropska komisija tvrdi da te mere neće podstaći rast, već će izazvati nova smanjenja budžeta, javlja AP.

Naš današnji korak je logična i neizbežna posledica odluke italijanskih vlasti da ne prilagode svoje fiskalne ciljeve, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara