Tim Kuk, generalni direktor EPL-a  FOTO:@tim_cook

Epl će se oporaviti ako Tramp postigne trgovinski sporazum s Kinom

Tim Kuk, generalni direktor EPL-a FOTO:@tim_cook
Oštro usporavanje privrednog rasta Kine će ugroziti profit američkih kompanija, ali promet Epla trebalo bi da se oporavi.

Naime, promet Epla i drugih američkih kompanija trebalo bi da se oporavi jednom kada Vašington postigne trgovinski sporazum sa Pekingom, izjavio je viši savetnik Bele kuće Kevin Haset.

"Ako budemo imali uspešne pregovore sa Kinom, onda će se Eplova prodaja i prodaja svih drugih kompanija oporaviti", izjavio je Haset u intervjuu za CNN. 

Haset kaže da su azijske ekonomije, uključujući Kinu, prilično usporile od prošlog proleća i da Kina oseća posledice američkih tarifa. 

"To ima uticaja na zaradu i neće samo pogoditi Epl", naveo je Haset, dodajući da postoji još dosta američkih kompanija koje ostvaruju veliki promet u Kini, a čija će zarada opadati sve dok ne dođe do postizanja dogovora sa Kinom. 

Epl je u sredu upozorio na slabu potražnju za ajfonima u periodu oktobar-decembar 2018. godine. Slabiji pokazatelji su pripisani uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava, i gde se Epl suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huavej i Sjaomi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara