Epl i Gugl prave tehnologiju za praćenje inficiranih koronavirusom

Foto: Pixabay

Kompanije Epl (Apple) i Gugl (Google) počinju saradnju na izradi softvera za praćenje ljudi inficiranih koronavirusom i onih koji su sa njima kontaktirali, piše Telecompaper.

Kompanije će izbaciti aplikacioni programski interfejs (API), koji podržava bežičnu tehnologiju Blutut (Bluetooth) i kriptografiju na smartfonovima koji koriste operativne sisteme iOS i Android, kako bi pomogle vladama i zdravstvenim institucijama da smanje širenje virusa.

Prema zajedničkom saopštenju dve kompanije, privatnost i bezbednost korisnika imaju "centralno mesto u dizajnu".

Epl se ranije udružio sa vladom SAD radi izrade aplikacije koja pomaže ljudima da prepoznaju simptome bolesti koju izaziva koronavirus i da dobiju pomoć ako im je potrebna. Gugl je počeo da prosleđuje podatke o lokaciji, kako bi vlade pratile efikasnost mera izolacije.

Gugl i Epl su saopštili da će napraviti "sveobuhvatno rešenje" koje uključuje API-je i tehnologiju na nivou oeprativnog sistema kako bi pomogle u praćenju kontakata zaraženih, koje mnoge zemlje sada pokušavaju uspostave.

Kompanije će prvo u maju početi sa distribucijom API-ja koji omogućavaju interoperabilnost uređaja sa Androidom i iOS-om putem aplikacija koje koriste institucije za javno zdravlje.

Te zvanične aplikacije biće dostupne i korisnicima, putem Eplovih i Guglovih platformi za preuzimanje aplikacija.

Narednih meseci će kompanije raditi na uspostavljanju šire platforme za praćenje kontakata zasnovane na Blututu.

To je sveobuhvatnije rešenje od API-ja, i omogućiće većem broju pojedinaca da učestvuje, ako to odluče, kao i interakciju sa širim ekosistemom aplikacija i državnim organima za javno zdravlje.

Kako bi podstakle transparentnost i privatnost aplikacija, Epl i Gugl će objaviti informacije o svom radu i sarađivati sa zainteresovanim stranama na razvoju tehnologije.

Kao deo partnerstva, kompanije će objaviti početni nacrt tehničke dokumentacije, uključujući i specifikaije za Blutut i kriptografiju, kao i dokumentaciju za programski okvir.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara