FOTO: Pixabay

Epl moguća žrtva američkih sankcija protiv Huaveja

FOTO: Pixabay

Kompanija Epl (Apple) našla se u riziku da joj potrošači u Kini okrenu leđa zbog sankcija koje su SAD uvele protiv kineske firme Huavej (Huawei), piše Biznis insajder. 

Investiciona banka UBS izdala je upozorenje klijentima u kom navodi da potezi upereni protiv Huaveja „predstavljaju rizik za Epl", navodi ovaj portal.

„Na prodaju inostrane robe široke potrošnje u Kini često negativno utiču nacionalistički osećaji", navela je UBS banka u toj poruci.

Zarada Epla u Kini se poboljšala u prva tri meseca 2019. godine, a direktor te firme Tim Kuk to je objasnio „poboljšanim dijalogom između Sjedinjenih Američkih Država i Kine".

Odnosi između SAD-a i Kine od tada su napravili dramatičan zaokret prema dole, a prema predviđanjima analitičara Epl bi se mogao naći na nišanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski operateri Huawei korisnicima - Ne sekirajte se!

Huavej prkosi Guglovoj suspenziji licence za operativni sistem

Biznis insajder izvestio je o intenzivnoj diskusiji na kineskim društvenim medijima o potezima američkog predsednika Donalda Trampa protiv Huaveja. Bazfid njuz takođe prenosi da korisnici mikrobloging sajta Veibo pozivaju na bojkot Eplovih proizvoda. 

Nije prvi put da se pojavila pretnja bojkotu Epla. Kineski građani i kompanije obećali su da će izbegavati Eplove proizvode nakon hapšenja glavnog finansijskog službenika Huaveja Menga Vanžua u decembru. Neke kineske firme čak su pretile da će od svojih zaposlenih oduzeti Ajfon i kazniti one koji su ih kupili. 

Hu Siđin, glavni i odgovorni urednik lista Global Tajms, jedan je od korisnika Ajfona koji se prebacuje na Huavej, jer smatra da američka vlada „nerazumno potiskuje" tu kinesku firmu.

Ipak kaže da ne podržava bojkot, u tvitu u kojem objašnjava svoju odluku. „U Kini ima mnogo vernih korisnika Ajfona i verujem da su slobodni da odluče o marki telefona koji žele da koriste”, rekao je Hu. 

Ali čak i mala promena raspoloženja prema Eplu mogla bi biti veoma štetna za kompaniju. 

Epl je u januaru objavio upozorenje o zaradama, u kom navodi da su prihodi u poslednjem fiskalnom kvartalu 2018. bili niži od očekivanja za 7,6 odsto, u velikoj meri zbog slabe prodaje u Kini.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara