Epl plaća kaznu od pola milijarde dolara zbog usporavanja telefona

Foto: Pexels

Kompanija Epl (Apple) najavila je da će platiti do pola milijarde dolara kako bi se nagodio sa korisnicima vlasnicima starijih iPhone modela 6 i 7 kojima je namerno usporavao telefone, prenosi portal Axios.

Iako je Epl još 2017. godine priznao da je usporavao uređaje kako bi štedeo njihovu bateriju, nije priznao svoju krivicu u nagodbi. 

Federalni sud u Sjedinjenim Američkim Državama mora da odobri nagodbu na ročištu koje je zakazano za 3. april, putem koje će kompanija svakom pogođenom korisniku iz SAD isplatiti 25 dolara.

Vrednost Eplovih akcije na američkoj berzi je nakon vesti o pogodbi naglo počela da raste, završivši jučerašnji dan sa skokom cene od preko 9%.

Tehnološki gigant je prethodno pristao da u Francuskoj plati kaznu od 25 miliona evra zbog istog prestupa.

Pojedini korisnici su pre tri godine prijavili da im poslednja verzija iOS operativnog sistema radi znatno sporije na starijim verzijama iPhone telefona.

Epl je kasnije priznao da je to "rešenje" uveo 10.2.1 verzijom iOS-a kako bi navodno štedeo starije baterije koje bi se brže trošile zahtevnijim operativnim sistemom.

Problem je što Epl nije javno objavio svoju odluku da implementira to rešenje zbog čega su korisnici, umesto da zamene svoje stare baterije, posumnjali da moraju da nabave nove uređaje.

Kako bi ublažio posledice kontroverze, Epl je takođe i smanjio cenu svojih baterija za 50 dolara na godinu dana, zbog čega se broj zamena udesetostručio, što se procenjuje da je kompaniju koštalo 11 milijardi dolara.

Epl kažnjen sa 25 miliona evra zbog namernog usporavanja telefona

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara