FOTO: Max Pixel

Epl smanjio očekivanja za prodaju svojih mobilnih uređaja

FOTO: Max Pixel
Jedna od najvećih tehnoloških kompanija Epl (Apple), smanjila je očekivanja prodaje svojih proizvoda, prvenstveno mobilnih uređaja iPhone i iPad.

Da " nešto ne štima " moglo se naslutiti već u jesen 2018 posle slabije prodaje mobilnih telefona iPhone XS i iPhone XR. Iako Epl i dalje prodaje milione uređaja, i ima veliku i lojalnu korisničku bazu širom sveta, rast prodaje će biti manji nego što je planiran.

Ovome je doprinela i činjenica da iPhone korisnici sada duže vreme koriste svoje uređaje i u proseku ih menjaju svake 1,6 godine. Drugi razlog je i da su mnogi korisnici savršeno zadovoljni nešto starijim modelima iPhone 7 Plus, iPhone 8 i iPhone X.

I CEO kompanije Tim Kuk je u pismu investitorima naveo da kompanija očekuje nešto nižu prodaju nego što je planirano. On je za takvu situaciju prvenstveno okrivio slabiju potražnju na Kineskom tržištu, kao i trgovinski rat između Kine i SAD i povećanje carina na tehničke proizvode.

Epl u svetu mobilnih telefona ima najveću konkurenciju u kompaniji Huawei, koja dominira na Kineskom tržištu i širom Azije. Takođe, pojava novih globalnih igrača, kao što su Oppo, Vivo i OnePlus je uspela da delimično utiče i na pad prodaje drugih brendova, prvenstveno Samsunga i LGa.

Očigledno je da korisnici širom sveta menjaju svoje navike kada je u pitanju kupovina tehničkih i IT proizvoda, a ovome doprinose i mnogi operateri koji praktično više i ne nude uređaje za ‘ jedan dinar’  ili po sniženoj ceni uz pretplatničke pakete.

Ostaje nam da vidimo da li će 2019 godina doneti neke nove promene u globalnom IT svetu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara