EPS-u počeo da stiže ugalj iz Republike Srpske

Foto: Wikipedia/Srđan Popović/

Prva kompozicija uglja, koji je Elektro-privreda Srbije (EPS) naručila u Republici Srpskoj, otpremljena je iz Prijedora u Srbiju, saopštile su Želјeznice Republike Srpske (ŽRS). Reč je o delu ugovorene porudžbine od 800 tona, koliko Srbiji tokom godinu dana treba da se isporuči na dnevnom nivou.

Ukupna količina uglja čiju je isporuku Srbija ugovorila u Republici Srpskoj je 256.000 tona i ona treba da se isporuči na godišnjem nivou. Za prevoz je zaduženo preduzeće ŽRS, kao i domaća železnička preduzeća.

"Imamo razloga da budemo zadovolјni. Novi prevozi u teretnom saobraćaju svakako zahtevaju i realizaciju naših planova za obnovu infrastrukture kao i ulaganja u vučne i vučene kapacitete. Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom RS radimo na pronalasku modela finasiranja buduće modernizacije", rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS  Želјko Radić. .

To preduzeće je povećalo prihode od prevoza robe za oko 1,3 miliona evra u prvih pet meseci 2022. godine (ukupno 7,25 miliona evra).

U prvoj kompoziciji nalazilo se 16 teretnih sa 800 tona uglјa za potrebe Elektroprivrede Srbije (EPS), od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou.

Radić je rekao i da postoje opcije koje se trenutno razmataju, među njima je i prevoz uglјa za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona.

Srpske termoelektrane emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU
Vlada osnovala Savet koji će se baviti radom termoelektrana

Radić je rekao da novi prevozi uglјa, nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene cilјeve za ŽRS. Prema njegovim rečima, to doprinosi proširenju regionalne saradnje i stabilizaciji energetske situacije u regionu.

Ugalj koji je naručio EPS isporučuje se iz Prijedora preko Doboja, Zvornika, a krajnja destinacija je grad Svilajnac.

Kako su ranije saopštili iz ŽRS, železnicom će u Srbiju će svakog dana stizati 800 tona uglja iz Republike Srpske.

U Svilajncui radi Termo-elektrana Morava koja je izgrađena 1969. godine, a kako je 2018. godine prenela Politika, EPS je u svojim planovima predvideo da je ugasi do kraja 2023. godine.

Kako se navodi na sajtu EPS-a, ta elektrana je је prојеktоvаnа zа оtpаdni ugalj iz јаmskе еksplоаtаciје.

EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
Termoelektrana Nikola Tesla B dobija postrojenje za preradu otpadnih voda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.