Erdogan ponovo lider vladajuće turske stranke AKP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  je ponovo izabran za lidera vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) što je omogućeno revizijom Ustava odobrenom na referendumu 16. aprila.

Kongres AKP-a počeo je uz stroge mere bezbednosti i u prisustvu nekoliko desetina hiljada ljudi. Turske vlasti su uoči samog početka kongresa saopštile da su ubile dvojicu osumnjičenih za pokušaj napada u Ankari za račun Islamske države.

Erdogan je zvanično "presekao" veze sa AKP avgusta 2014, kada je izabran za predsednika Republike jer je to tadašnji Ustav zahtevao.

Turski predsednik od maja može ponovo da bude i lider stranke zahvajujući izmeni Ustava koja mu daje šira ovlašćenja.

Članovi stranke su tokom popodneva glasali o svom novom lideru, koji će naslediti Binalija Jildirima koji je na čelu stranke bio od 2016.

Erdogan je bio jedini kandidat za tu funkciju.

Govoreći pred desetinama hiljada pristalica u Ankari, Erdogan je rekao da se vraća posle "998 dana razdvojenosti" od svoje stranke i skicirao svoju viziju posla do izbora planiranih za novembar 2019, s novom vladom i "timovima iz baze".

"Ovo je kongres preporoda AKP", rekao je on. "AKP nije samo stranka glasača, nego stranka svih naših 80 miliona građana".

AKP je 15 godina na vlasti u Turskoj i pobednica je svih izbora od 2002. godine.

Ustavna reforma, čiji delovi stupaju na snagu 2019. godine, predvidja ukidanje premijerskog mesta u korist predsednika države koji će imati sva ovlašćenja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara