FOTO:Vikimedia

Erdogan SAD-u: Bojkotovaćemo vaš Ajfon, postoji i Samsung

FOTO:Vikimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je bojkot elektronskih proizvoda iz SAD, dok istovremeno stižu izveštaji da se turska lira polako oporavlja.

Erdogan je istakao da Turska preduzima neophodne mere po pitanju ekonomije, navodeći da je važno zadržati čvrst politički stav.

"Prelazak na stranu valutu, značilo bi popuštanje pred neprijateljem", kazao je Erdogan, prenosi agencija Rojters.

AP konstatuje da je Erdogan, ne pokazujući znake povlačenje u sporu sa SAD, nagovestio da bi Turska mogla da obustavi nabavku ajfona američke proizvodnje i kupi korejski samsung ili vestel turske proizvodnje.

"Ako oni imaju ajfon, postoji i samsung. Imamo vestel", rekao je Erdogan.

Američka agencija napominje da je zasad nejasno na koji način će Erdogan da sprovode bojkot u delo.

Erdogan je ponovo pozvao Turke da pretvore svoje dolare u tursku liru da bi pomogli jačanje valute.

Istovremeno je objavljeno da je lira danas u odnosu na dolar 6,55, što je porast vrednosti turske valute za šest odsto u odnosu na juče.

Centralna banka Turske najavila je juče niz mera za pružanje podrške posrnuloj domaćoj valuti i za obezbedjivanje likvidnosti bankama.

Uz obećanje da će "preduzeti sve potrebne mere", centralna banka u Ankari snizila je nivo rezervisanja koje komercijalni kreditori moraju da drže kod regulatora i olabavila je propise koji regulišu način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama, navodi njujorška agencija "Blumberg".

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak 10 milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, saopštila je centralna banka.

"Centralna banka će pomno pratiti situaciju na tržištu i formiranje cena, i preduzeti sve potrebne mere kako bi očuvala finansijsku stabilnost", dodaje se u saopštenju.

Erdogan je juče rekao da očekuje dalje napade na tursku ekonomiju, ali i da će se lira uskoro vratiti na "racionalne nivoe".

Turska nacionalna valuta je pre dva dana u jednom trenutku "skliznula" na istorijski minimum, budući da je bilo potrebno više od sedam lira za jedan američki dolar, podseća agencija Rojters.

Erdogan, koji je za pad lire optužio "političku urotu" a ne ekonomske pokazatelje, kaže i da je širenje lažnih vesti o domaćoj ekonomiji izdaja i da su poslednje akcije SAD-a "nož u ledja" Ankari.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umešanosti u hapšenje jednog američkog sveštenika u Turskoj.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara