Erdogan: Saseći ćemo terorističku vojsku koju Amerika pravi na našoj teritoriji

Turski presednik Redžep Tajip Erdogan zapretio da će "u začetku saseći" pogranične snage koje SAD žele da formiraju u Siriji, a koje bi činili pretežno Kurdi.

"Amerika je priznala da stvara terorističku vojsku na našoj granici. Što je do nas, mi ćemo tu terorističku armiju saseći u začetku", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Prema njegovim rečima, ta operacija bi mogla početi "svakog trenutka", preneo je Frans pres. 

Asošijeted pres je preneo da su ranije danas Rusija, Turska i sirijska vlada osudile plan koalicije pod vođstvom SAD da formira pogrančne snage koje bi obezbeđivale granicu između Sirije i Turske. I potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag je rekao da je reč o "terorističkoj armiji pod maskom pograničnih snaga". 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da su te snage znak da Vašington "ne želi da se očuva teritorijalni integritet Sirije" i da nove jedinice "neće pomoći smirivanju situacije" već povećati napetosti. 

Koalicija je saopštila da je do sada regrutovano 230 boraca, a da se očekuje da njihov broj u narednm godinama dođe do 30.000. 

"Snažne pogranične snage će onemogućiti Islamskoj državi slobodu kretanja i prenos ilegalnih materijala. To će omogućiti sirijskom narodu da uspostavi efektivnu lokalnu vlast i povrati svoju zemlju", navodi se u izjavi koalicije.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara