Predsednik Turske FOTO: kremlin.ru

Erdoganova pobeda dovela do rasta valute i akcija na turskom tržištu

Predsednik Turske FOTO: kremlin.ru

Tursko tržište akcija i domaća valuta lira su zabeležili rast vrednosti.

Investitori veruju da će pobeda Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima doneti političku stabilnost u toj zemlji. 

Lira je jutros ojačala za 1,5 odsto na 4,5920 lira za dolar u odnosu 4,6625 lira za dolar na zatvaranju u petak, prenosi agencija Rojters. 

Glavni indeks turske berze BIST 100 je skočio za 2,2 odsto na 97,964 poena, dok su prinosi na 10-godišnje turske obveznice pali na 16,07 odsto sa 16,29 odsto od petka, a kamate na dvogodišnje obveznice na 18,84 odsto sa 19,18 procenata. 

Erdogan je osvojio 52,5 odsto glasova na predsedničkim izborima na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, dok je njegova Stranka pravde i razvoja osvojila 42,5 odsto glasova. 

Glavna opoziciona stranka, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila 11,28 odsto glasova, navode mediji. 

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je uspela da predje cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati. 

"Kratkoročno gledano, tržišta su osetila olakšanje jer je period političke nestabilnosti izbegnut. Ali, svaki oporavak može biti preokrenut, ako predsednik Erdogan svoju ojačanu poziciju iskoristi za labavljenje fiskalne i monetarne politike", izjavio je ekonomista kompanije Kapital ekonomiks, DŽejson Tuvi. 

Lira je izgubila 17 odsto vrednosti prema dolaru od početka ove godine, pre svega zbog zabrinutosti u pogledu nezavisnosti centralne banke Turske, na koju je, kako navodi Rojters, predsednik pojačao pritisak, jer želi niže kamatne stope da bi se podstakao privredni rast. 

"Erdogan je obećao da će oboriti kamatne stope, što sugeriše da je nezavisnost monetarne politike centralne banke i dalje u opasnosti", izjavio je strateg banke Sosijete Ženeral, Feniks Kalen.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara