Foto: Pixabay

Erste: Kriza nemačke auto-industrije će ugroziti region

Foto: Pixabay

Drastičan pad proizvodnje automobila u Nemačkoj zabeležen ovog leta bi mogao da ugrozi ekonomski rast država centralne i istočne Evrope u bliskoj budućonsti, navodi se u istraživanju Erste Bank Grupe.

Nemačka proizvodnja putničkih vozila je na godišnjem nivou u junu pala skoro za petinu, na 4.7 miliona automobila, dok je ukupa industrijska proizvodnja bila niža za 5.2%, što je nivo nezapamćen još od 2009. godine i svetske ekonomske krize.

U istraživanju se navodi da je auto-industrija važan sektor u zemljama centralne i istočne Evrope, obzirom da se oko 25% vozila proizvedenih u Evropskoj Uniji sklapa upravo u njima, da je region drugi najveći proizvođač autombila u EU nakon Nemačke i da je u toj grani zaposleno između 6% i 9% radne snage.

Erste Banka procenjuje da bi rast BDP-a u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj mogao da se privremeno uspori, a da bi pad od 10% u proizvodnji automobila umanjio BDP za 1%.

Analitičari ipak navodi da je, za razliku od ekonomske krize koja se dogodila pre jedne decenije, sadašnja situacija pretežno izazvana „usponom" električnih vozila.

„Pad broja novoregistrovanih automobila u EU isključivo je izazvan padom potražnje za dizel automobilima. U prvom kvartalu 2019. godine, registracije novih dizel automobila u EU su manje za 17% na godišnjem nivou, nakon [prethodno zabeleženog] pada od 18% u 2018. godini", navodi se u istraživanju.

Istraživačka jedinica Erste Bank Grupe je podsetila da su evropski proizvođači kola najavili oko 145 milijardi evra investicija u proizvodnji i razvoj električnih vozila i baterija za njih, što bi nakon 2025. godine i početka „istinske ere električnih vozila" regionu omogućiti ekonomski napredak.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara