EU će pokušati da umanji uticaj američkog dolara

Foto: Wikimedia

Zvanični Brisel upozorio je da se globalna tržišta previše oslanjaju na dolar, u trenutku dok traži načine da umanji ranjivost Evrope na američke sankcije i druge finansijske rizike. Kako navodi Fajnenšal tajms, Evropska unija želi da izazove nadmoć američke valute samo nekoliko dana pre inauguracije za novog predsednika SAD Džoa Bajdena. 

Nacrt političkog dokumenta Evropske komisije, u koji je Fajnenšl tajms imao uvid, "otkriva dubinu frustracije EU nakon četiri godine administracije Donalda Trampa", čija politika je naglašavala dominaciju SAD i njihove valute u globalnom finansijskom sistemu.

Dokument posebno ističe poteškoće EU u uspostavljanju svoje nezavisnosti u slučaju Trampovog obnavljanja sankcija protiv Irana, navodeći ih kao dokaz potrebe da se blok "zaštiti od efekata nezakonite eksteritorijalne primene" takvih mera.

"Trampov mandat je naglasio ranjivosti Evropske unije i to moramo rešiti, čak iako on više nije predsednik. U pitanju je pozicija EU u svetu i potrebnim sredstvima da budemo ekonomska i finansijska sila srazmerno našoj veličini", rekao je zvaničnik Evropske komisije.

Trampova iranska strategija imala je direktan uticaj na finansijsku infrastrukturu sa sedištem u Evropi, kao što su sistem za slanje finansijskih informacija Swift i depozitori hartija od vrednosti Euroclear i Clearstream.

Dokument naglašava i ambiciju EU da ojača samostalnost u nizu oblasti, uključujući finansije, nakon što je Trampova administracija narušila transatlantske odnose.

Prema nacrtu, EU takođe planira da pronađe načine za jačanje uloge evra. Dokument upozorava da se "globalna finansijska tržišta previše oslanjaju na američki dolar".

Blok dugo pokušava da promoviše veću upotrebu evra, na primer u robnim ugovorima, kako bi ojačao svoju finansijsku i ekonomsku autonomiju.

Konkretni koraci navedeni u dokumentu uključuju korišćenje planiranog pregleda EU regulative o finansijskim pokazateljima kako bi se podstakli da budu denominovani u evrima. Većina se trenutno zasniva na dolarima.

Brisel veruje da bi jača globalna uloga evra "zaštitila ekonomiju od deviznih šokova i smanjila oslanjanje na druge valute".

Komisija je takođe zabrinuta da se blok sve više oslanja na investicione banke koje nisu iz EU i koje "u vreme finansijske krize mogu odlučiti da smanje svoje prisustvo u EU i da se usredsrede na svoje domaće tržište"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara