Foto: Pixabay

EU ispituje sporne mađarske subvencije Samsungu

Foto: Pixabay
Evropska komisija je otvorila istragu protiv subvencije koja je Vlada Mađarske namenila podružnici južnokorejske kompanije Samsung, navodi se u saopštenju.

Samsung SDI je jedan od najvećih proizvođača litijum-jonskih baterija, a od 2017. godine investira oko 1.2 milijardi evra u proširenje i osavremenjavanje svoje fabrike u Gudu, gradu blizu Budimpešte.

Mađarska je prethodne godine obavesila Evropsku komisiju da će sa još 108 miliona evra pomoći Samsung SDI. 

Komisija sumnja da je ta subvencija u suprotnosti sa pojedinim odrednicama sa pravilima za dodeljivanje ekonomskih podsticaja, a ispitaće da li je južnokorejska firma počela da investira u Gudu zbog subvencija ili bi to učinila u svakom slučaju, čime bi se prekršila politika konkurencije.

Pored toga, izvršne vlasti EU sumnjaju da li će namenjena javna sredstva doprineti ravnomernom regionalnom razvoju, ali i da će takav vid podrške dovesti do izmeštanja poslova iz drugih država članica, što je propisima Unije takođe zabranjeno.

„Javnu podršku treba pružati samo ako je neophodno pokrenuti privatno ulaganje u regione koji su u nepovoljnijem položaju. U suprotnom, korisniku [subvencija] samo daje nepravednu prednost nad konkurencijom, a na štetu poreskih obveznika. Komisija će pažljivo istražiti da li je planirana podrška Mađarske zaista neophodna da bi Samsung SDI investirao u Gud, da li je ona svedena na minimum koji je neophodan, da ne narušava konkurenciju ili ne šteti koheziji u EU", kazala je evropska komesarka za politike konkurencije Margaret Vestager.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara