FOTO: Pexels

EU pivopije: Ako mora uvozno, prvo meksičko, pa iz Srbije

FOTO: Pexels

Udeo piva proizvedenog van EU na tržištu EU je zanemarljiv, ali kada se uvozi iz zemalja van EU, članice najviše vole meksičko pivo (250 miliona litara ili pola uvoza piva u 2018).  Zatim ide pivo proizvedeno u Srbiji sa 57 miliona litara piva što je udeo od 12 odsto u evropskom uvozu, pokazuju podaci Eurostata povodom Međunarodnog dana piva, 2. avgusta.

U EU je prošle godine proizvedeno 39 milijardi litara piva sa alkoholom, što je 76 litara po stanovniku. Osim toga, u 2018. proizvedena je jedna milijarda litara piva koje ima manje od 0,5 odsto alkohola. 

Dve trećine proizvodnje piva u EU dolazi iz šest članica. Nemačka je vodeći proizvođač u 2018. sa proizovdnjom od 8,3 milijarde litara piva što znači da je svaki peti litar proizveden u Nemačkoj. 

Na drugom mestu je Britanija sa 4,5 milijarde litara, Poljska četiri milijarde, Španija sa 3,6 milijardi, Holandija je proizvela 2,4 milijarde, a isto toliko i Belgija. 

U poređenju sa 2017, Italija je zabeležila najveći rast u proizvodnji piva koje sadrži alkohol, a zatim slede Mađarska i Češka. 

Sa druge strane, proizvodnja je značajno podbacila u Ujedinjenom kraljevstvu 20%, a slede Austrija i Slovačka. 

Holandija je vodeći izvoznik piva, sa 1,9 milijardi litara. Drugo mesto dele Belgija i Nemačka, obe sa 1,6 milijardi. 

Glavno izvozno tržište za pivo made in EU su SAD, ka kojem ide skoro trećina proizvodnje. Evropsko pivo vole i Kinezi, Rusi, Kanađani, Koreanci i Švajcarci. 

PROČITAJTE JOŠ: MLADI SE SVE VIŠE OKREĆU BEZALKOHOLNOM PIVU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zoki7

    Ispade da u EU ima oko 13% srpskog piva a nikad,nijedno nisam ni video,ni u reklami ni u prodavnici a u D sam 18 godina!?! Objasnite to malo...ne vidjeh ga ni u CZ ni u PL,A,HR itd