EU pokreće postupke protiv deset zemalja zbog kršenja prava putnika

Foto: Pixabay

Evropska komisija najavila je u četvrtak da će pokrenuti pravni postupak protiv deset zemalja članica koje krše prava putnika, javlja euractiv.com.

Putnici u EU imaju pravo na povraćaj novca u slučaju otkazanih putovanja i aranžmana, kojih je sve više zbog pandemije, i taj novac bi trebalo da im bude vraćen najkasnije dve nedelje nakon zahteva.

Prema Komisiji, zakonodavstvo u Hrvatskoj, Češkoj, Kipru, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj krši ovo pravilo Evropske unije.

Komisija je zaključila da vlasti ovih zemalja i dalje dozvoljavaju agencijama da putnicima nude samo izbor putnog vaučera ili im je potrebno više od 14 dana da vrate novac.

To je u sukobu sa pravilima Evropske unije koja regulišu prava putnika i potrošača.

Ovih deset zemalja sada ima dva meseca da odgovori i ubedi Brisel da su ispravljena sva kršenja.

Ukoliko Komisija nakon toga pronađe nedostatke, mogla bi izdati obrazloženo mišljenje, što je sledeći korak pre eventualnog sudskog postupka.

Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Holandija, Poljska i Portugalija zatražile su od Komisije da ukine ovaj propis kako bi turističkim agencijama bilo omogućeno da nude samo vaučere kao glavni oblik povraćaja novca.

Međutim, Komisija je odbila ovaj zahtev i savetovala je agencije da opciju vaučera učine što privlačnijom za putnike.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zoran

    O, Seničiću...pročita li ti ovo?!