EU ponovo želi savez sa SAD kako bi se suprotstavili uticaju Kine

Foto: Pixabay

Evropska unija pozvala je novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena na dva samita, jedan virtuelni i jedan lični, u prvoj polovini sledeće godine kako bi razgovarali o "strateškim" pitanjima od kovid-krize do klimatskih promena, mira i bezbednosti, piše Euractiv.

EU nastoji da sklopi novi savez sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi prevazišli tenzije Trampove ere i odgovorili na izazove koje postavlja Kina, izvestio je u nedelju Fajnenšal tajms.

Plan je izložen u dokumentu koji je u petak poslan ambasadorima EU, pokrivajući pet ključnih oblasti buduće transatlantske saradnje, kao što su borba protiv pandemije COVID-19, poboljšanje ekonomskog oporavka, borba protiv klimatskih promena, održavanje multilateralizma i zajedničkih vrednosti i promovisanje mira i sigurnosti.

Ambasadori 27 država članica razgovaraće o planu u ponedeljak s ciljem pripreme izjave za predstojeći sastanak lidera EU od 10. do 11. decembra.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta koji predsedava sastancima samita EU, "održaće konsultacije od sledeće nedelje sa svim liderima EU o ovoj temi", dodao je izvor u EU koji je informacije poslao novinarima akreditovanim u EU u nedelju uveče.

Mišel je "pozvao novog predsednika SAD na dva samita" u prvoj polovini 2021. godine, jedan virtuelni i fizički, rekao je izvor u EU.

Mišelov tim je takođe „u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a da bi video da li mogu da dogovore zajedničku posetu“, dodao je izvor.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope bili su napeti za vreme predsednika Donalda Trampa. 

EU i većina zemalja članica bloka čestitale su novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu, iako su neki jasno izrazili sklonost Trampu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara