EU: Potrošnja uglja smanjena 64 odsto za 30 godina

Foto: Pixabay

 U zadnje tri decenije Evropska unija je smanjila potrošnju kamenog uglja za 63 odsto, a mrkog uglja, pre svega lignita, 64 procenta, objavio je Eurostat. Razlog pada potrošnje od 1990. godine je je prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije.

Trend smanjenja je prisutan dugi niz godina i zabeležen je i kod proizvodnje uglja. Pad potrošnje se ubrzao 2019, pa je u poređenju sa 2018. potrošnja kamenog uglja smanjena 35 odsto, a lignita 33 odsto na kraju 2020. godine.

Pri svemu tome, kako se navodi u izveštaju objavljenom krajem prošle godine, trebalo bi uzeti u obzir uticaj pandemije. To znači da će se tek naredne godine pokazati pravo stanje stvari.

U 2020. godini EU je proizvela 56 miliona tona kamenog uglja, ali je potrošila 144 miliona tona. Višak koji je potrošen, govori o tome da ga ona uvozi. Na kraju 2020. u odnosu na 1990. proizvodnja je bila niža 80 odsto, a potrošnja 63 odsto.

Broj članica EU koje proizvode kameni ugalj opao je sa 13 u 1990. na samo dve u 2020: Poljsku, koja predstavlja 96 odsto proizvodnje EU, i Češku.

Razlozi za manju potrošnju kamenog uglja je prebacivanje proizvodnje energije na prirodni gas i obnovljive izvore energije, kao i smanjena proizvodnja koksa, koji se koristi u različitim industrijama, poput proizvodnje gvožđa i čelika.

ČETIRI EU ZEMLJE KORISTE LIGNIT

Proizvodnja i potrošnja mrkog uglja, odnosno u najvećoj meri lignita takođe se smanjuje. Potrošnja EU prošle godine bila je 246 miliona tona, ili 64 odsto manje nego 1990. godine.

Podaci o proizvodnji i potrošnji mrkog uglja su vrlo slični, jer se ovo fosilno gorivo najčešće koristi tamo gde se i kopa, dok je trgovina njim vrlo slaba.

Šest zemalja zaslužno je za 95 odsto ukupne potrošnje lignita u EU: Nemačka ima udeo od 44 odsto, Poljska 19 odsto, a Češka 12 odsto. Preostale tri zemlje su Bugarska, Rumunija i Grčka.

Lignit se pretežno koristi za proizvodnju električne energije, ali i tu je došlo do smanjenja. Poslednjih meseci o smanjenju upotrebe uglja u proizvodnji struje fgovori se i u Srbiji.

Naša zemlja inače najveći deo električne energije dobija sagorevanjem uglja. Stručnjaci često upozoravaju da na taj način trpi veliku štetu zbog zagađenja.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.