EU predlaže da se carine na američku robu zamrznu na šest meseci

Foto: Pixabay

Evropska unija predložila je da se carine na uvoz vredne milijardu dolara, koje se naplaćuju u trgovinskoj razmeni sa Sjedinjenim Američkim Državama suspenduju na šest meseci, preneo je Der Spiegel. Predlog je stigao samo mesec dana nakon što su se dve strane dogovorile da se carine suspenduju na četiri meseca.

"Predložili smo suspendovanje svih međusobnih carina na šest meseci kako bismo postigli pregovaračko rešenje", rekao je šef trgovinu Valdis Dombrovskis.

Predlog Brisela  je SAD-u, kako se ocenjuje, poslao signal da se traži kompromis u šesnaestogodišnjem sporu oko subvencija za avione.

"Ovo bi stvorilo prostor, koji je neophodan da industrija i radnici sa obe strane Atlantika 'prodišu'," dodao je Dombrovskis.

Predstavnici EU i SAD su se tokom marta dogovorili o četvoromesečnoj suspenziji od naplate carinu za uvoz evropske robe vredne 7,5 milijardi dolara u Ameriku.

Sa druge strane EU ne bi naplatila carinu za američke proizvode vredne 4 milijarde dolara.

To je, kako se dodaje, rezultat dugotrajnih sporova koji su vođeni pred Svetskom trgovinskom organizacijom, zbog subvencija koje EU i SAD dodeljuju svojim proizvođačima aviona Eirbas i Boing.

Dombrovskis je takođe rekao da će EU pomno pratiti zakone koje u SAD pod sloganom "Kupujmo američku robu" donosi administracija predsednika Džoa Bajdena.

Ti zakoni inače predviđaju da se javni ugovori u SAD dodeljuju isključivo američkim firmama.

Predstavnik Brisela dodao je za Der Spiegel da se EU zalaže za što otvorenija tržišta nabavki u svetu.

SRBIJA OD EU TRAŽI UKIDANJE UVOZNIH KVOTA NA ČELIK

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara