Foto: Pixabay

EU predložila 1.5% veći budžet za 2020. godinu

Foto: Pixabay
Savet Evropske unije i Evropski parlament dogovorili su se oko budžeta EU za 2020. godinu u kom su Budžet se zasniva na pretpostavci da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da finansira zajedničke aktivnosti tokom predstojeće godine, navodi se u saopštenju.

Ukupna budžetska sredsva su u odnosu na prethodnu godinu uvećana za 1.5%, što znači da su sada dostigla blizu 169 milijardi evra. Unapred predviđeni rashodi su porasli na 153.6 milijardi, odnosno za 3.4%, u cilju nastavka implementacije programa do 2020. godine. 

Značajnija sredstva namenjena su borbi protiv klimatskih promena, podršci ekonomskom rastu i politikama konkurentnosti, kao i oblastima bezbednosti i migracija.

Radi ubrzanja ekonomskog rasta, EU će potrošiti 25.3 milijardi evra, skoro 8% više nego 2019. godine, na Horizon 2020 programe, sisteme satelitske navigacije, fond za zajedničke infrastruturne projekte i Erazmus Plus program namenjen omladini.

Fond namenjen nutrašnjoj bezbednosti će dobiti oko pola milijarde evra, inicijativa za zapošljavanje mladih 145 miliona, a više EU agencija i tela će angažovati nove radnike.

Predpristupni fondovi namenjeni turkoj su ponovo umanjeni, ovaj put za 85 miliona evra, zbog „udaljavanje Turske od vrednosti EU". 

Parlament i Savet EU sada imaju dve nedelje da zvanično izglasaju postignuti sporazum o budžetu. Očekuje se da će ga izvršne vlasti država članica odobriti 25. novembra. Glasanje u Evropskom parlamentu zakazano je za 27. novembar.

EU svoje predloge budžete izglasava u sedmogodišnjim paketima, a ovo je poslednji budžet u takvom jednom ciklusu. Sledeći sedmogodišnji budžet važiće od 2021. do kraja 2027. godine. O njemu se trenutno vode teški pregovori, jer više neće uključivati Ujedinjeo Kraljevstvo koje je u zajedničku kasu uplaćivala više nego što je iz nje dobijalo.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara