EU razmatra načine za ublažavanje posledica COVID19 na Zapadnom Balkanu

Foto: EU Info Centar

Evropska komisija razmatra načine za povezivanje Zapadnog Balkana sa inicijativama za ublažavanje društveno-ekonomskih posledica korona virusa koje preduzima EU, uključujući i razmatranje mogućnosti preusmeravanja finansiranja IPA fondova i fleksibilnosti sa pravilima o državnoj pomoći, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Ona je navela i da sada je u ovim teškim vremenima potrebna solidarnost, odnosno da nije "vreme za polemiku ili neutemeljene optužbe".

"Evropska unija je glavni donator, investitor i trgovinski partner regiona Zapadnog Balkana. Od 2014, svake godine EU odobrava preko milijardu evra za podršku stanovnicima Zapadnog Balkana. EU je uvek podržavala Srbiju u teškim vremenima. Na primer, tokom i posle poplava 2014. godine sa 180 miliona evra, ili tokom migrantske krize 2015. godine sa više od 100 miliona evra", kazala je Pisonero.

Portparolka je ocenila i da je pandemija koronavirusa globalna kriza bez presedana, ozbiljna vanredna situacija za javno zdravlje za građane, društva i ekonomije, i dodala da Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pažljivo prate razvoj COVID19 na Zapadnom Balkanu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara