EU se zalaže za pravo da se "isključite" sa posla

Foto: Pixabay

Sa više ljudi koji rade od kuće tokom pandemije, granice između posla i privatnog života su zamagljene i zbog toga zakonodavci u EU žele da radnicima daju "pravo da se isključe", odnosno da ne budu dostupni za bilo šta vezano za posao, piše Dojče vele.

Otprilike trećina svih zaposlenih u bloku trenutno radi iz svojih domova, prema agenciji Associated Press (AP).

U sredu su zakonodavci EU doneli neobvezujuću rezoluciju tvrdeći da pojedinci imaju fundamentalno "pravo na prekid veze" sa poslom. 

Odbor za zapošljavanje Evropskog parlamenta glasao je 31 prema 6, sa 18 uzdržanih, za to da se ljudima dozvoli odmor i pozvao je Evropsku komisiju da stvori pravila koja „sustižu novu realnost“ rada, prema Aleksu Agiusu Salibi, malteškom socijalističkom političaru koji je predložio rezoluciju.

"Posle meseci rada na daljinu, mnogi radnici sada pate od negativnih neželjenih efekata kao što su izolacija, umor, depresija, bolesti mišića ili očiju. Pojačava se pritisak da uvek budemo dostupni što rezultira neplaćenim prekovremenim radom i osećajem prezasićenosti", rekao je Saliba.

Meru odbora sada mora odobriti celokupno veće pre nego što se ona može podneti Komisiji i vladama država članica EU na glasanje.

Zakonodavci koji podržavaju rezoluciju kažu da je potreba da zaposleni budu dostupni putem pametnih telefona ili imejla danonoćno štetna za mentalno zdravlje i dobrobit i da bi radnicima trebalo omogućiti da budu van mreže, a da zbog toga ne trpe odmazde poslodavaca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara