EU suspendovala klauzulu o neizvršenju obaveza zbog koronavirusa

Foto: Pexels

Zemlje članice Evropske unije odlučile su da po prvi put suspenduju obaveze iz Pakta o stabilnosti i razvoju, kako bi omogućile dodatno trošenje milijardi evra za ublažavanje “drastičnog ekonomskog pada” zbog pandemije koronavirusa, prenosi Euractiv.

Ministri finansija zemalja EU odobrili su aktiviranje klauzule o neizvršenju obaveza iz Pakta, kojom se “pauziraju” strukturna prilagođavanja koje zemlje članice moraju da implementiraju radi postizanja fiskalnih ciljeva.

Klauzula može biti aktivirana u slučaju “drastičnog ekonomskog pada” u evrozoni ili celoj EU.

Savet ministara ekonomije i finansija zemalja EU (Ecofin) saopštio je da ove godine očekuje ozbiljan pad ekonomije, što zahteva “odlučan, ambiciozan i koordinisan” odgovor.

Iako fiskalni okvir EU ne sadrži detalje o tome šta tačno predstavlja “drastičan ekonomski pad”, sve zemlje članice složile su se da su koronavirus i posledice po ekonomiju koje je on izazvao najozbiljnija kriza u EU od Drugog svetskog rata.

“Moramo delovati odlučno da bismo osigurali da šok bude što kraći i što je više moguće ograničen, da ne izazove trajnu štetu našim ekonomijama i samim tim održivosti javnih finansija na srednji rok”, saopštio je Ecofin.   

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara