EU suspendovala sve dažbine na uvoz medicinske opreme

Foto: Pixabay

Evropska komisija donela je odluku da privremeno suspenduje carine i porez na dodatu vrednost (PDV) na zaštitnu opremu, komplete za testiranje i medicinske uređaje poput respiratora, kako bi pomogla zemljama članicama tokom pandemije koronavirusa.

"Našim bolnicama, doktorima i medicinskim sestrama potrebna je oprema poput respiratora i kompleta za testiranje kako bi lečili pacijente i spasili živote... Potrebno nam je mnogo takve opreme, a ona može biti skupa. Zato smo prihvatili da na neko vreme eliminišemo određene poreze na uvoz uređaja i opreme iz zemalja van EU", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video-poruci.

U odluci se navodi da pandemija koronavirusa i kriza koju je ona izazvala predstavljaju "prirodnu nepogodu" u skladu sa regulativom i da je stoga moguće suspendovati dažbine na njen uvoz.

Medicinska oprema obuhvaćena merom biće izuzeta od carina i PDV-a pod uslovom da ih, između ostalog, tela i organizacije distribuiraju besplatno, da se njena upotreba ne naplaćuje i da se uvoze od strane ili u ime državnih organizacija, uključujući državna tela, javna tela ili organizacije sa odobrenjem nadležnih vlasti zemalja EU. 

Evropska komisija je 20. marta pozvala sve zemlje članice, kao i Veliku Britaniju, da formalno zatraže suspenziju carina i PDV-a na uvoz neophodne medicinske opreme tokom pandemije, što su one i učinile.

Mera važi za uvoz obavljen u periodu od 30. januara do 31. jula

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara