EU uvela tarife na kineske proizvođače fiberglasa

Foto: Pixabay

Evropska Unija uvela je nove uvozne takse koje se kreću od 30 do skoro 100 odsto na kineske proizvođače fiberglasa, uz obrazloženje da su im subvencije omogućile prodaju po netržišnim, niskim cenama u Evropi, javlja Rojters (Reuters).

Evropska komisija objavila je da su kompanije primile povlašćene pozajmice, jeftinu zemlju za izgradnju proizvodnih linija, subvencionisanu struju, kao i razna odobrenja i poreske olakšice.

Među navedenim kompanijama nalaze se dve egipatske podružnice kineske državne firme China National Building Material, što predstavlja prvu proveru Brisela da li ova finansijska ispomoć na nepošten način pomaže kineskim kompanijama sa sedištem u inostranstvu.

U većini slučajeva se samo uračunavaju pozajmice od izvorne vlade, ali je EK utvrdila da je stepen poklapanja materijala koji dolazi iz Kine i Egipta veći od 90 odsto.

Kako navodi zvanični žurnal Evropske unije, u kombinaciji sa povezanim antidamping merama (merama protiv prodavanja proizvoda u stranom tržištu ispod tržišne vrednosti), EU će staviti na snagu tarife od 30 do 99,7 odsto, od čega će više stope važiti za kompanije bazirane u Kini a niže stope operacijama u Egiptu. 

Komisija saznaje da se tržišni udeo proizvođača u Kini i Egiptu povećao na 31 odsto u 2018. godini, sa prethodnih 23 odsto tokom 2015. godine, dok su prosečne prodajne cene pale za 14 odsto.

Tarife retroaktivno važe od 22. januara.

Fiberglas vlakna imaju široku upotrebu u raznim industrijama, od proizvodnje brodova, kamiona, elisa za vetrogeneratore, pa do sportske opreme.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara