Foto: Pexels

EU uvodi sigurnosne uređaje za prevenciju saobraćajnih nezgoda

Foto: Pexels
Od 2022. sva vozila u EU moraće da imaju ugrađene napredne sigurnosne tehnologije kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Građani EU koristiće ove automatizovane uređaje kako bi se smanjio broj teških povreda i udesa sa smrtnim ishodom, koji su u 90 odsto slučajeva posledica ljudske greške.

Tako će automobili, kombi vozila i autobusi posedovati aparate koji signaliziraju pospanost vozača ili faktore koji ga ometaju tokom vožnje (npr. upotreba mobilnog telefona); potom kontrolne mehanizme koji regulišu brzinu, ali i sigurnosni fotoaparat za snimanje podataka u slučaju nezgode (tzv. „crna kutija").

Dodatno, automobili i kombi vozila imaće posebnu tehnologiju automatizovane pomoći za „ostajanje" u traci, napredne kočnice u slučaju nužde, kao i unapređene sigurnosne pojaseve.

Glomaznija vozila, kao što su kamioni i autobusi, imaće sigurnosnu tehnologiju za preglednost puteva i upozoravanje ostalih učesnika u saobraćaju o svom kretanju, posebno prilikom skretanja.

Ove tehnološke inovacije vožnju će učiniti znatno lakšom starijim, kao i licima sa određenim fizičkim hendikepima.

Evropska komisija očekuje da će primenom ovih mera godišnje sačuvati 25.000 života i da će se do 2038. godine izbeći 140.000 ozbiljnih saobraćajnih povreda. Dugoročni cilj uvođenja ovih mera odnosi se na gotovo potpuno iskorenjavanje saobraćajnih nezgoda do 2050. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara