FOTO: Jelena Anđelković/Nemački kutak

Evo kako je bilo na 1. okupljanju IT-jevaca iz ex YU u Nemačkoj

FOTO: Jelena Anđelković/Nemački kutak

Prvo okupljanje IT stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije koji žive i rade u Nemačkoj održano je u Berlinu sa više od 45 učesnika, piše blog Nemački kutak.

Ekonomski najjača nemačka IT kompanija SAP spoznorisala je događaj, a u njenim prostorijama su se okupili IT stručnjaci raznih profila iz različitih gradova Nemačke i iz svih bivših država Jugoslavije.

Učesnike su činili kako ženski tako i muški inženjeri, od ljudi koji su na početku svoje karijere, do veoma iskusnih i vrsnih stručnjaka na svetskom nivou zaposlenim u najjačim i najuspešnijim IT firmama sveta.

IT%20Meetup42%20800x600

FOTO: Jelena Anđelković/Nemački kutak

Specijalni gost događaja Slobodan Stojanović održao je govor na temu startapova i serverless-a, za koji je rečeno da počinje da transformiše industriju i da će različite stručne poslove u IT-u pretvoriti u produkte.

Moglo se čuti kako startapovi mogu ubrzati tehnički razvoj pomoću serverless-a i pritom imati niske operativne troškove. Na primerima Codepen i Vacation Tracker pokazano je kako serverless donosi jako niske infrastrukturalne troškove.

Sledeći govor bavio se istraživanjima o plati u nemačkom IT sektoru koji je držao Filip S. Perišić, a moglo se čuti da po istraživanju StepStone, jednog od vodećih portala za oglase visokostručne spreme, prosečna bruto plata u IT-u iznosi 62.200.

Najavljeno je da će sledeće ex-Yu IT okupljanje biti održano nakon letnje pauze.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara