Evrogrupa sprema novi fond za zdravstvo EU, vredan 2% BDP-a država članica

Foto: Pixabay

Ministri finansija države evrozone, kolokvijalno poznati kao Evrogrupa, potvrdili su osnivanje fonda za podršku državama čiji su zdravstveni sistemi teško pogođeni koronavirusom, za koje će izdvojiti do dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dodatna mera je deo samo deo fonda vrednog 540 milijardi dolara, koji su usmereni na očuvanje radnih mesta i dodatne benefite za zaposlene.

Sredstva iz tog fonda će se pozajmljivati pojedinačnim zemljama sa rokom otplate od deset godina, po povoljnim uslovima, a države članice će za sredstva moći da konkurišu do kraja 2022. godine.

Jedini uslov za dobijanje novca je da budu usmerena na zdravstveni sistem.

Nakon ubrzanih procedura za pružanje podrške kao odgovor na pandemiju, pomoć će biti dostupno 12 meseci od kada država zatraži pomoć, koji se može obnoviti dva puta na po šest meseci. 

Sledeći korak je formalna potvrda sporazuma u ​​Odboru guvernera Evropskog mehanizma za stabilizaciju, koja bi trebao da se sastane pre 1. juna.

"Na osnovu naših trenutnih planova, potvrda bi mogla da dođe već 15. maja, pod uslovom okončanja procedura (za borbu protiv pandemije)", kazao je ministar finansija Portugalije i predsednik Evrogrupe Mario Ćenteno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara