Ilustracija FOTO: Pexels

Evropa u 2018. uložila 27 milijardi evra u nove vetroelektrane

Ilustracija FOTO: Pexels
Evropa je u 2018. uložila 27 milijardi evra u nove vetroelektrane, čime će se finansirati rekordna količina novih kapaciteta za proizvodnju energije vetra, pokazuje najnoviji godišnji godišnji WindEuropea Finansiranje i investicijski trendovi. 

Uloženi iznos sličan je kao i u prethodnim godinama, ali je zahvaljujući smanjenju troškova, posebno offshore vetroelektranama (priobalnih), finansiraće se rekordnih 16,7 gigavati (GW) novih kapaciteta. 
Danas, inače, jedan megavat (MW) novih kapaciteta onshore vetroelektrana na kopnu, zahteva 1,4 miliona evra kapitalnih izdataka, dok je u 2015. to bilo dva miliiona evra. S druge strane, 1 MW novih offshore vetroektrana zahteva 2,5 miliona evra ulaganja, u poređenju s 4,5 miliona evra koliko je to bilo u 2015. godini.


Najveći deo budućih novih kapaciteta koji su najavljeni prošle godine odnose se na onshore vetroelektrane: 12,5 GW (offshore elektrana 4,2 GW). 

U izveštaju se ističe da su severna i zapadna Evropa još uvek zaslužne za većinu novih ulaganja - Velika Britanija je bila najveći investitor, uglavnom u offshore vetru, a odmah iza nje Švedska. Ulaganja u srednjoj i istočnoj Evropi su, pak, iznosila tek četiri posto od ukupnog iznosa. Dodatnih 24,1 milijardi evra uloženo je u akviziciju vetroelektrana, uključujući projekte koji su u razvoju i kompanije uključene u industriju vetra, što je mnogo više nego prethodnih godina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara